Laszlo Najmanyi

HomePage

VideoBio Collection

Najmányi László:
A VideoBio sorozat


2009 júniusa és 2010 decembere között az artportal.hu/Enciklopédia Kiadó felkérésére 18, egyenként 40-45 perc hosszúságú videó portrét készítettem kortárs művészekről
. Az egyes videó portrék 10-15 perces részletei felkerültek a YouTube videó megosztó portálra, s onnan, a művészek szöveges bemutatásával együtt beágyazódtak az artportal.hu videó szekciójába. Az eredeti elképzelés, külföldi példák alapján egy kortárs művészeti archivum létrehozása volt, amelyet később esetleg át lehetne adni az addigra talán megszülető Magyar Kortárs Művészeti Múzeumnak.

Annak érdekében, hogy a  művészekre és műveikre fókuszálhasson a nézői figyelem, és hogy a videó portrék stílusa ne évüljön el az évek múlásával, ne legyen korhoz köthető, a lehető legegyszerűbb stílusban, kameramozgás, effektek, videó trükkök alkalmazása nélkül dolgoztam. Először egy 60-70 perces videó interjút készítettem a fekete háttér előtt ülő művészekkel, majd a megszerkesztett interjúra fűztem rá műveik képeit. Egy-egy videó porté elkészítése az életrajzi kutatásokkal, a művészektől kapott kép, hang és videó anyagok konvertálásával, méretre igazításával és a vágással, szerkesztéssel együtt 2-3 hetet vett igénybe.

A portál/kiadó szerkesztősége vállalta, hogy a sorozat egészét, illetve egyes darabjait felkínálja megvételre a közszolgálati televíziós csatornák művészeti műsorainak. Ez nem történt meg. Szó volt arról is, hogy a sorozatot galériákban és más művészeti intézményekben megrendezett, a művészekkel történő beszélgetésekkel egybekötött
vetítéseken népszerűsítjük. Ez sem történt meg. A portál/kiadó az előzetes megegyezés ellenére nem pályázott a sorozat folytatásához szükséges anyagi támogatásért. Mindezeket számbavéve 2010 végén abbahagytam a videó portrék készítését. Addig, a saját videó önarcképemen kívül az alábbi művek készültek el:

2012-ben az artportal.hu új tulajdonoshoz, új főszerkesztő irányítása alá került. Rövidesen a "Múltat végleg eltörölni" régi vágya jegyében hozzákezdtek a portál radikális átalakításához, amelynek során kidobták az archívumból sok száz írásomat, blogbejegyzésemet és több tucatnyi AudioKalauzomat, amelyeket 2005 és 2012 között, hét év alatt készítettem. Ezek a művek sajnos már nem elérhetőek a CV-ben és a honlapom oldalain feltüntetett linkeken. Mivel óriási mennyiségű munkáról van szó, nem tudom, hogy lesz-e időm és energiám a teljes anyagot újra felpakolni a netre és belinkelni. A videó-archívumból valamilyen okból nem purgálták ki a portálnak készített videóműveimet, de a korábbi linkek már nem érvényesek, csak a teljes archívum átböngészésével lehet az egyes munkákat megtalálni. Szerencsére az artportal felkérésére készített összes videó-művem megtalálható a YouTube-on. Tervezem, hogy amint időm engedi, újra linkelem a teljes gyűjteményt. Addig is kérem honlapom látogatóinak szíves türelmét. 


 

VideoBio: drMáriás               VideoBio: Szalay Péter

 
VideoBio: Halász Péter         VideoBio: Halász Péter Tamás
 
  
VideoBio: Batykó Róbert               VideoBio: Les Xmas

  
VideoBio: Fischer Judit          VideoBio: Tarr Hajnalka

  
Les Fleurs du Mal: BÜNTI               VideoBio: Mátrai Erik

  
VideoBio: Július Gyula                VideoBio: Eperjesi Ágnes

  
VideoBio: Szilágyi Lenke                VideoBio: Ádám Zoltán

  
VideoBio: El-Hassan Róza          VideoBio: Beöthy Balázs

  
VideoBio: Kopasz Tamás          VideoBio: Borsos Lőrinc